Madglæde og madmod for de mindste

Klima-snakken om mad

Klima-snakken om mad

Det er svært at overskue hvad man ligepræcis kan gøre i hverdagen for at være mere klimavenlig. Når det kommer til hvad vi spiser og hvordan vi handler ind er der flere ting man kan overveje i forhold til at tage mere bæredygtige valg der i sidste ende er til gavn for vores klima.

Jeg mener klart også at man skal snakke med sine børn om klimaet, for der er mange børn som tænker rigtig meget på det og også er angste for hvad det er for en fremtid de går i møde. Læs her hvordan du kan tale med dine børn om klima – og så skal du være det gode eksempel.

Her får du bud på 8 tiltag som jeg forsøger at leve efter.

1. Vælg frugt og grøntasager i sæson

F.eks. køb jordbær om sommeren og æbler om vinteren!

2. Gå efter uforarbejdede fødevarer

Altså varer som ikke har været igennem en eller anden process, det kaldes også hel- eller halvfabrikata og kan være alt fra færdige supper, sovser, mm.

3. Vælg økologiske varer

.. eller lokale varer, altså danske. 

4. Se efter oprindelsesland

Det nytter jo ikke noget at gå efter varer i sæson eller økologi, hvis varen er blevet transporteret langvejsfra. Da æbler kom i sæson i sensommeren/efteråret så kiggede jeg efter økologiske æbler. Jeg har for vane altid lige at vende varen og se på oprindelseslandet. Og lur mig om de eneste økologiske æbler jeg kunne finde i butikken var transporteret hele vejen fra New Zealand. Jeg synes simpelthen det er noget af det mest fjollede. Så jeg købte danske ikke-økologiske æbler istedet.

Sådan synes jeg det er med mange ting. Det er da klart at eksotiske frugter eller avokodo ikke produceres i Danmark og som regel kommer fra Sydamerika eller lignende, men alligevel kigger jeg lige på hvor de kommer fra.

Jeg køber også varer som ikke er lokale, men forsøger for så vidt muligt at lave madplanerne efter hvilke varer man kan få i “lokalområdet”. Det er sjovt nok oftes frugt og grønt fra Tyskland, Holland, Italien, Spanien og Polen som man ser i de danske supermarkeder. Det har undret mig, men det er nok for dyrt at importere fra Sverige og Norge fordi priserne i forvejen er høje.

5. Vælg frugt og grønt i løsvægt

Det hjælper på madspild fordi du ikke køber mere end du skal bruge.

6. Kig efter datoen

Stop madspild og køb de varer som er tæt på udløbsdato – altså hvis du skal bruge dem hurtigt i hverfald. Oftes er varer tæt på sidste salgsdato datomærkede og typisk også billigere. Det er butikkernes gode måde at gøre os opmærksomme på at vi kan hjælpe dem med at komme af med varer der er tæt på sidste salgsdato og vil blive smidt ud hvis denne overskrides. Man kan altså sagtens drikke en mælk som er over sidste salgsdato. Læs mere om hvad de forskellige mærkninger betyder.

7. Spis mindre kød

Den evige kødsnak. Hvor meget er så mindre kød? Læs også vores indlæg om børn og kost hvor vi snakker om kød og protein. Eller bliv inspiret til kødfriedage med vores mange opskrifter under “vegetarisk hverdag”, bl.a. kikærtekarry med spinat.

8. Tag selv dine poser med

… og spar samtidig penge!

Hvis du har flere forslag til hvordan vi kan leve grønnere så skriv endelig i kommentarfeltet 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *